De leefomstandigheden veroorzaken ernstige gezondheidsrisico’s.

Naast ondervoeding is er een acuut gebrek aan vitamines en calcium. Het aantal gevallen van rachitis ligt abnormaal hoog in de regio van Cox Bazar. In deze streek waar wij werken komen o.a. volgende ziektes voor: malaria en ‘dengue’ (knokkelkoorts), bronchitis, longontsteking en astma, buikloop (cholera), huidinfecties, hepatitis, mazelen, en polio. We hebben meisjes in ons programma moeten laten behandelen voor lepra. Er is enorm veel tbc in Bangladesh. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van een tikkende tijdbom.

Corruptie in de medische sector werkt dit in de hand; medicatie en verzorging voor tbc en lepra zijn gratis maar na een tijdje worden de patiënten door de arts verplicht om de gratis medicijnen te betalen. Veel arme mensen moeten dan stoppen met medicatie.
Jaarlijks sterven ongeveer 8000 meisjes of vrouwen in Bangladesh aan de gevolgen van een illegale abortus. Elk jaar sterven ongeveer 530.000 vrouwen of meisjes jonger dan 18 jaar aan de gevolgen van een problematische zwangerschap of bevalling.
Jaarlijks sterven 11 miljoen kinderen in Bangladesh voor hun vijfde levensjaar.